A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
Menü
 
TÖRTÉNELEM
 
EGYHÁZ
 
KULTÚRA
 
TUDOMÁNY
 
EMBEREK, TÁJAK (feltöltés alatt)
 
INTÉZMÉNYEK
 
CIVIL SZERVEZETEK
 
EGYÉNI OLDALAK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
>1956
>1956 : Élőbeszéd 1956-hoz

Élőbeszéd 1956-hoz

Szalay Károly  2005.11.20. 02:47

Manap­ság illik elfelejteni, hogy mi volt 1956 közvetlen oka? Több egyetem egyszerre szervezett szim­pátiatüntetést a lengyelek mellett Ma is őrzöm falamon, üveg alatt, bekeretezve azt a kis len­gyel zászlócskát, amit egy műegyetemi, hallga-tónő tűzött zakóm hajtókájára. Az első jelsza­vak is a lengyel-magyar barátságról szóltak. Közös múltunkat, közös barátságunkat ünne­peltük, aminek a szabadság, a függetlenség volt a kovásza. A lengyel-magyar barátság él­tetése már előrevetítette a nyűt lázadás lehető­ségét, mert ez a két nép közötti kapcsolat 1945 után antikommunista tartalmat nyert Nem vé­letlen, hogy az 1956-ot leverő ellenforradalmi kormányzat szépen, lassan, komótosan kiirtot­ta a lengyel-magyar barátság eszméjét a társadalomból.

 Elképesztő, fölháborí­tó, hogy vannak honfi­társak, akik csak ak­kor boldogok, ha rosszat mondhatnak a magyar múltra. Meg­jelent egy könyv, amelyben nem keve­sebbet állít a szerző: neki már 1956 január­jában megjósolta Kádár János, hogy 1956 őszén, központi irányítással ügynökök kirob­bantanak egy ellenforradalmat.

Mit jelent ez a szöveg? Először röhejes osto­baságot, hiszen amióta kommunizmus létezik, még a múltat sem tudták előre látni a nép nagy „tanítómesterei", nemhogy a jövőt Másodjára, figyelmeztetés: te hülye magyar, ne töltsön el büszkeség, mert ami tisz­tességes volt életedben, azt is ellen­ségeid követték el, helyetted. Har­madjára, aki ilyesmit állít, az bi­zonnyal nem volt kinn az utcákon és tereken 1956. október 23-án, mi több, nem itt élt Magyarországon, vagy ha mégis, fülét, szemét beta­pasztották vörös agyaggal.

Mire alapozom e nézeteimet? Sok ezer éves tapasztalatokra. A legritkábban törtek ki ese­mények váratlanul a történelem folyamán, pat­tantak ki, mint Pallasz Athéné Zeusz fejéből. A történelem mindig bonyolult és összefüggő fo­lyamatok szövevénye. Nos, 1956 is bonyolult és ellentmondásos folyamat végeredménye volt, mi több, ama dicsőséges két hét is folya­mat, változás, következménysorozat. Aki ezt le akarja szűkíteni egy központilag irányított pro­vokációra, az enyhén szólva tudatlan, ponto­sabban szólva: rosszhiszemű hülye.

De nem is ezért írom én e sorokat Manap­ság illik elfelejteni, hogy mi volt 1956 közvetlen oka? Több egyetem egyszerre szervezett szim­pátiatüntetést a lengyelek mellett Ma is őrzöm falamon, üveg alatt, bekeretezve azt a kis len­gyel zászlócskát, amit egy műegyetemi, hallga-tónő tűzött zakóm hajtókájára. Az első jelsza­vak is a lengyel-magyar barátságról szóltak. Közös múltunkat, közös barátságunkat ünne­peltük, aminek a szabadság, a függetlenség volt a kovásza. A lengyel-magyar barátság él­tetése már előrevetítette a nyűt lázadás lehető­ségét, mert ez a két nép közötti kapcsolat 1945 után antikommunista tartalmat nyert Nem vé­letlen, hogy az 1956-ot leverő ellenforradalmi kormányzat szépen, lassan, komótosan kiirtot­ta a lengyel-magyar barátság eszméjét a társadalomból. Most is kínos egyeseknek ez az ősi érzés, hiszen nekünk a lengyelek példaképe­ink voltak mindig, s a lengyel nemzeti oldal a minap megsemmisítő csapást mért a baloldal­ra, vagyis az ottani idegent szolgálókra.

Persze voltak közöttünk provokátorok, ut­cán és tereken is. Vártuk jöttüket, az egyete­mista csoportok szigorú, zárt rendben álltak, akit nem ismertünk, elkergettük, a Kossuth té­ren is. Pontosan emlékszem: 25-35 év körüli férfiak voltak, ismertetőjelük a vadonatúj sárga cipő. Ők valóban provokáltak, Veres Péterbe belefojtották a szót, amint teherautó platóján állva ismét szólni akart, de őket, tettlegesség­től sem riadva vissza, az egyetemisták elker­gették. Ennek a sárgacipős provokációnak volt a következménye, hogy néhány nappal ké­sőbb a Nagykörúton elkaptak egy ávéhás főhadnagyot sárga cipőben és lámpavasra akasztották.

De 1956 előzménye volt minden aljasság, amit 1949-től elkövettek a kommunisták. A Petőfi körök, s az egyetemi szervezkedések is. A Történelmi levéltárból kikértem a rólam szóló ügynökjelentéseket, köztük az egyik Jeljegyzés" 1959. Június 15.-én arra a kérdésre született „Mond­ja el, hogy az egyetemen kik vettek részt aktí­van ellenforradalmi tevékenységben!"

Előre megmondom, nagyon sokan. Olyan nagyon sokan, hogy ahhoz képest egy esetle­ges, néhány tucat emberből álló belügyes-ávéhás provokáció legföljebb lószellentés volt a nagy magyar alföldön.

1956 tudatosan szerveződött, indult, de föl­keléssé, fegyveres harccá alakulása a történel­mi eseményekre oly jellemző hógolyó-effektus volt A kormány tétovázása, negyedóránként egymásnak ellentmondó engedélyei és tiltásai 23-a kora délutánján, 12 és 14 óra között azt igazolja, hogy nem volt semmi előkészítő pro­vokáció. Még aznap este Gerő sem tudta, mi­tévő legyen, hülyeségeket nyilatkozott, ez volt az igazi provokáció és Nagy Imre is zavarban volt, amikor kihozták a térre. Három momen­tum gerjesztette tettlegességgé a békésnek in­duló szimpátiatüntetést, amikor elvonultunk az ÁVH székház előtt, amikor a Kossuth téren hallottuk a Gerő-beszédet, és amikor kilőttek a rádióból. Ennek első halottja egy kecskeméti barátom volt, akit golyó talált el, olyan helyen, hogy csak onnét jöhetett a lövés.

Én pedig provokátoroknak azokat tar­tom, akik 49 év után megpróbálják gyalázni a szabadságharc emlékét.

 
PONTOS IDŐ
 
NAPTÁR
2021. Július
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
OSZTÁLYOZD AZ OLDALT
 
PRAKTIKUS
 
SZÓTÁRAK
 
ÉTEL-ITAL
 
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
DRÓTPOSTA
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-04-11
 
Jaj de jó, jaj de szép...
 

Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!