A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
Menü
 
TÖRTÉNELEM
 
EGYHÁZ
 
KULTÚRA
 
TUDOMÁNY
 
EMBEREK, TÁJAK (feltöltés alatt)
 
INTÉZMÉNYEK
 
CIVIL SZERVEZETEK
 
EGYÉNI OLDALAK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

>AKTUÁLIS
>AKTUÁLIS : Az 1956-os forradalom és szabadságharc lengyelországi megemlékezései

Az 1956-os forradalom és szabadságharc lengyelországi megemlékezései

  2006.03.20. 10:53

Gordon István, a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója évadnyitó sajtótájékoztatóján beszámolt az '56-os megemlékezésekről.

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való külföldi megemlékezések sorából egyértelműen kiemelkedik a lengyelországi. És nemcsak azért, mert közismert, hogy a lengyelek adományokat és pénzt gyűjtöttek a magyarok számára, vért küldtek a sebesülteknek, sőt sokan személyesen is részt vettek az eseményekben, hanem mert a magyar októbert nem lehet elválasztani Poznantól (1956. június 28), amely lényegében a magyar történések előfutára volt. Éppen ezért Lengyelországban nem csupán október 23-a környékére kerülnek a megemlékezések, hiszen ott egy folyamatot, egy forradalmi ívet kell bemutatni: Poznantól – Budapestig. Ez a rendezvények számában és sokszínűségében egyaránt megmutatkozik majd.

A rendezvénysorozat szervezésére – Győr Mihály varsói magyar nagykövet vezetésével – bizottság jött létre, amelynek tagjai többek között:

– a Lengyelországi Magyarok Szövetségének elnöke,

- a Lengyel-Magyar Baráti Társaságok Föderációjának elnöke,

– a Varsói Tudományegyetem Magyar Tanszékének vezetője,

– a nagykövetség és a krakkói konzulátus munkatársai.

A részletes programok természetesen még a kidolgozás fázisában vannak, hiszen az elsőtől is mintegy fél év választ el, ezért az alábbiakban csupán néhány momentum kiemelése tűnik lényegesnek:

– Az első nagyszabású rendezvény Poznanban lesz június utolsó napjaiban.

– Történész konferenciák lesznek Varsóban, Krakkóban, Nowy Saczban, illetve Piotrków Trybunalskiban, többek közt a Varsói Tudományegyetem és a krakkói Jagiello Egyetem közreműködésével.

– Ez egyik legrangosabb megemlékezés színhelye Podkowa Lesna lesz, amelyet a rendszerváltás utáni első lengyelországi magyar nagykövet, Engelmayer Ákos szervez, aki maga is aktívan részt vett az 1956-os forradalomban.

– Június végén Gdyniában lesznek magyar napok, amelyre a dániai és a svédországi magyar szervezetek képviselői is hivatalosak.

– Biztosan lesznek különböző ünnepi megemlékezések Katowicében, Krakkóban, Tarnówban, Szczecinben, Slupskban, Lesznóban, Lublinban, Gliwicében és Wroclawban, de folyamatosan jelentkeznek újabb és újabb városok a résztvevők sorába.

– Októberre már biztosan beköltözik az Intézet az új széhházba, ami azt jelenti, hogy az épületben és az épület előtti téren is lesznek kiállítások, köztük olyanok is, amelyeknek Varsóban lesz a premierje (például az eddig ismeretlen színes fotóké).

– Két új, egy magyar és egy lengyel dokumentumfilm bemutatójára is sor kerül.

– Az alkalomhoz kapcsolódó magyar játékfilmeknek országszerte lesznek bemutatói, remélhetőleg addigra már az országos forgalmazásba is bekerülnek, sőt a különböző TV-csatornák is műsorukra tűzik azokat (tavaly egy-egy vetítés erejéig Mészáros Márta és Koltai Róbert filmjét már megismerhette a szakma).

– 2003-ban jelent meg Magyarországon Horváth Miklós: „56 hadikrónikája” című könyve. Ennek kapcsán ünnepi könyvbemutatóra kerül sor (a lengyel fordítás már elkészült).

– A varsói október 23-i központi rendezvénnyel kapcsolatban nagyszerű tervek vannak, amelyek lényege, hogy valami újat, valami látványosat ismerjenek meg a meghívottak, ne az unalomig ismételt programok várják őket.

A további tervek része, hogy a média segítségével sikerüljön összehozni az 1957-ben Lengyelországba kihozott gyerekeket az akkor őket befogadó családokkal.

 
PONTOS IDŐ
 
NAPTÁR
2021. Szeptember
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
<<   >>
 
OSZTÁLYOZD AZ OLDALT
 
PRAKTIKUS
 
SZÓTÁRAK
 
ÉTEL-ITAL
 
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
DRÓTPOSTA
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-04-11
 
Jaj de jó, jaj de szép...
 

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought