A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
Menü
 
TÖRTÉNELEM
 
EGYHÁZ
 
KULTÚRA
 
TUDOMÁNY
 
EMBEREK, TÁJAK (feltöltés alatt)
 
INTÉZMÉNYEK
 
CIVIL SZERVEZETEK
 
EGYÉNI OLDALAK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
>SZOLIDARITÁS
>SZOLIDARITÁS : Az első ’56-os emléktáblát nem Magyarországon, hanem Lengyelországban avatták fel

Az első ’56-os emléktáblát nem Magyarországon, hanem Lengyelországban avatták fel

Kossuth Rádió / Egy hazában  2006.03.10. 13:50

25 éve alakult meg Lengyelországban a Szolidaritás Szabad Szakszervezet. Erre a korszakos jelentőségű eseményre emlékeztek a Parlamentben éppúgy, mint a budapesti Lengyel Házban. Szeptember 18-án Engelmayer Ákos, volt varsói magyar nagykövet, a Magyar-Lengyel Szolidaritás alapító tagja idézte fel a 25 év előtti eseményeket, azok továbbélését és hatásait. A volt nagykövet most Lengyelországban él, ahol először helyeztek el Kelet-Európában az ’56-os magyar forradalmat méltató emléktáblát.

Nagyítás!
Engelmayer Ákos
Fotó: Bożena Bogdańska-Szadai
Rettenetesen nehéz feladat 25 évvel a Szolidaritás létrejötte után beszélni a Szolidaritásról. Mi volt a Szolidaritás? Mi volt a szükségállapot? Milyenek voltak a lengyel-magyar ellenzéki kapcsolatok és mi maradt meg a Szolidaritásból? Valaki megkérdezné tőlem mi volt a Szolidaritás, akkor talán azt mondanám, hogy csoda. Csoda, aminek voltak előzményei.
Nagyítás!
Szolidaritásra emlékező kiállítás a a XVI. Kerületi Corvin Művelődési Házban
Fotó: Bożena Bogdańska-Szadai
Ne felejtsük el, hogy az ún. felszabadulás után a 40-es évek végéig fegyveres ellenállási harc folyt, utána jött 1956. 1956. június 28-án munkáslázadás Poznańban, százon felüli az áldozatok száma. Utána jön az ún. lengyel 56, ami hozott egy bizonyos liberalizációt az ország társadalmi és politikai életében. Utána jött a 68-as diáklázadás, amit szétvertek, letartóztatások. 1970, ahol megint belelőttek a sztrájkoló munkásokba. A mai napig nem lehet tudni, hogy Gdyniaban és Gdańskban hányan vesztették életüket. Utána jön 76, Radom és Ursus munkáslázadása. Ott már nem lőttek, csak vertek. Itt jön egy fordulat. Az értelmiség egy része létrehozza a Munkásvédelmi Tanácsot, tehát a meghurcolt munkások védelmére. Valahol ez az a pillanat, amikor a munkásosztály és az értelmiség kezd egymásra találni. 76-ban Helsinkiben elfogadják az emberi jogokról szóló egyezményt. Ez megindított egy folyamatot – Lengyelországban pontosan a Munkásvédelmi Tanács kapcsán –, hogy az emberek elkezdtek nem félni. Nem sokan, egy maroknyi ember. És akkor jön a nagy csoda, a pápa megválasztása, aki ellátogat Lengyelországba.


A pápa beszédéből (II János Pál pápa- Varsó 1979):

„Jöjj el Szentlélek, jöjj el, és újítsd meg a földet, ezt a földet. Ámen.”


Én, mint külföldi ott éltem, és a lengyel társadalom tagjaként éltem meg a 70-es éveket, ahol atomjára verték szét a társadalmat. Ugyanakkor volt valami rálátásom, mint külföldinek, és jön a pápa. A lengyelek megtanulták azt, hogy ha kimennek az utcára, egy félórán belül beléjük lőnek. A pápa látogatásától félt mindenki, félt a hatalom, félt az egyház, félt a püspöki kar és félt az ellenzék. És egyszerre kimegy az utcára 10 millió ember. Kezdődik azzal, hogy: Úristen ennyien vagyunk?! Úristen nem lőnek belénk?! És a hatalom megértette azt, hogy ha kimennek az emberek az utcára, nem feltétlenül kell beléjük lőni. Én ebben látom a Szolidaritás kezdetét. Elhangzott sajnos egy magyar szájából a 25. évfordulón rendezett tudományos ülésszakon, az az állítás, hogy a munkásosztály a pénzéért ment ki, és csak a pénz. Gdańskban a Szolidaritás jött létre, nem pénzért. Hanem meg kellett menteni egy ellenzéki földalatti szakszervezeti aktivistát, Anna Walentynowiczot. És egyszer csak jön a hír, hogy a miniszterelnök lemondott, hogy van egy Wałęsa. Aláírták augusztus 31-én a híres gdański megállapodást.

Nagyítás!
Lech Wałęsa Gdańskban
Lech Wałęsa mondta:

„Amilyen Szolidaritással sztrájkoltunk, ugyanúgy ismét felvesszük a munkát. Holnaptól új élet kezdődik, a mi új szakszervezetünk számára. Arra kell törekedni, hogy függetlenek maradjunk, hogy az embereket és egész Lengyelországot szolgáljuk. Bejelentem, hogy a sztrájkot befejezetnek nyilvánítjuk.”A hajógyáriak követeléseit teljesítették, és a sztrájkot be akarták fejezni. Akkor jött két hölgy, egy ápolónő és egy villamoskalauz, akik megállították a kifelé özönlő munkásokat, és akkor kezdődött a szolidaritási sztrájk Lengyelországban százezrek vettek részt aktívan, addig Magyarországon egy maroknyi ember. Nem igaz az, hogy csak azok tartották a kapcsolatot és csak azok csinálták, akik ma magukat ún. demokrata ellenzéknek nevezik. Mi az, hogy demokrata ellenzék? Akkor ki vagyok én? Volt egyházi kapcsolat, volt egyetemista kapcsolat, gyógyszer Magyarországról, üdültetés – lengyel gyerekeket Magyarországon –, élelem és innen jött a métely.

Lengyelországban 1986-ban – tehát a magyar forradalom 30. évfordulóján – meg lett szórva öt nagyváros kétnyelvű röpcédulával. A Magyar Népköztársaság lengyelországi Magyar Követsége meg lett szórva, a varsói Magyar Intézeten plakát volt és meg lett szórva, a jazz-jamboreen meg lett szórva, Krakkóban a domokosrendi templomban fény- és hangjáték volt 56-ra. Ami a legfontosabb: Podkowa Le¶nában felszentelték Közép-Európa első 56-os emléktábláját. A kétnyelvű emléktábla Kossuth címerrel, a szöveg az, hogy az elesettek és meggyilkoltak emlékére a magyar forradalom 30. évfordulóján. Potkowa Le¶néből ugyanúgy, ahogy Popiełuszko atya, minden hónapban volt mise a hazáért, ez a magyarok és a lengyelek hazájáért mondott mise volt, Kossuth címerrel. A tábla fel lett szentelve, utána el kellett dugni. Új tábla van, és ez létezik. Nekem a Szolidaritás, amit átéltem szorosan kapcsolódik 56-hoz.

 
PONTOS IDŐ
 
NAPTÁR
2021. Július
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
OSZTÁLYOZD AZ OLDALT
 
PRAKTIKUS
 
SZÓTÁRAK
 
ÉTEL-ITAL
 
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
DRÓTPOSTA
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-04-11
 
Jaj de jó, jaj de szép...
 

Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!