A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
Menü
 
TÖRTÉNELEM
 
EGYHÁZ
 
KULTÚRA
 
TUDOMÁNY
 
EMBEREK, TÁJAK (feltöltés alatt)
 
INTÉZMÉNYEK
 
CIVIL SZERVEZETEK
 
EGYÉNI OLDALAK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
>SZOLIDARITÁS
>SZOLIDARITÁS : Az 1980–81-es lengyel válság és Magyarország

Az 1980–81-es lengyel válság és Magyarország

TISCHLER JÁNOS  2005.04.12. 18:17

- a szemtanúk és résztvevők visszaemlékezései alapján

Mint történészt és polonistát régóta foglalkoztatott, miként reagált a kádári vezetés, illetve a magyar társadalom az 1980–1981-es lengyel válságra. Néhány évvel ezelőtt nekiláttam, hogy összegyűjtsem és feldolgozzam az erre vonatkozó forrásokat. A levéltári kutatás mellett nagy súlyt fektettem arra, hogy felkeressem és megszólaltassam azokat, akik bármilyen módon közvetlen részesei voltak a lengyel eseményeknek. Igyekeztem átfogó képet rajzolni, így a legkülönfélébb emberekkel készítettem oral history-interjút. Köztük volt Berecz János, Nyers Rezső, Pozsgay Imre, Kárpáti Ferenc későbbi honvédelmi miniszter és Pataki István, azokban az években az MSZMP KB Külügyi Osztályának lengyel referense, akiket röviden a hatalom embereinek lehet nevezni, valamint az akkori ellenzék különféle irányzatainak képviselői mint Kis János, Demszky Gábor, Juhász Pál, Konrád György, Bába Iván, Csoóri Sándor, Pákh Tibor; polonisták mint Kovács István költő vagy Kiss Gy. Csaba, illetve az 1961 óta Lengyelországban élő Engelmayer Ákos, aki 1990 után első varsói nagykövetünk lett. A velük készült felvételek – levéltári dokumentumokkal kiegészítve – szolgáltatták az alapját annak a háromrészes rádióműsornak, amelyet Borenich Péterrel együtt készítettem, s amely 1999-ben elnyerte az év dokumentum-hangjátéka címet a Magyar Rádióban. A műsor egyrészes változatát a Lengyel Rádió is sugározta. Ezekből az oral history-interjúkból és a hozzájuk kapcsolódó levéltári dokumentumokból készítettem az alábbi összeállítást.


A teljes cikk itt olvasható:

http://www.rev.hu/html/hu/kiadvanyok/evkonyv02/tischler.html 


PÁLYI ANDRÁS: Lengyel-magyar hadiállapot

 

„Stan wojenny" - ez a minden lehetséges lengyel szótárban hadiállapotot jelentô kifejezés volt a hivatalos terminus a Szolidaritást föld alá kényszerítô 1981. decemberi varsói katonai puccsra és következményeire. A magyar pártvezetés azonban úgy döntött, hogy felülvizsgálja a kifejezés szótári jelentését, s nálunk az - elsô - nyilvánosságban kezdettôl „szükségállapotról" beszéltek. Azért teszem a hangsúlyt arra, hogy elsô, mert épp a lengyel ellenzék kezdeti sikerei, majd a szabad szakszervezet betiltása vezetett el a második nyilvánosságnak nevezettett magyar szamizdat létrejöttéhez. De a nyolcvanas évek elején ezt a veszélyt igazán még nem látták a vezetô elvtársak, akik érdekes módon elôszeretettel elvtársazzák egymást ma is, amikor a hajdan történtekrôl beszélnek, sôt bizonyos bensôségességgel teszik ezt, hogy azt ne mondjam, nosztalgiával; egyszóval féltek, intézkedtek, retorziókat alkalmaztak, de legfôbb eszközük mégis a politikai mágia volt: úgy gondolták, ha elkerülik a dolgok nevén nevezését, akkor azok nem is történnek meg: a „hadiállapot" kifejezésben például az irritálta ôket - ahogy most Berecz János, egykori KB-titkár elmondja -, hogy abból „úgy tunt volna", a lengyel párt hadat üzent a társadalomnak. Érthetô a probléma, hisz pontosan errôl volt szó. Ahogy Kádár fogalmazott Pozsgainak az aligai üdülôben: „Tudja, ebben az a legrosszabb, hogy munkások csinálják, és még a vezérük is munkás."
      Tischler János, aki polonista és történész, s a rendszerváltás éveiben fejezte be egyetemi tanulmányait, elsô perctôl hivatásának érezte, hogy az újabbkori lengyel-magyar kapcsolatok kutatásával foglalkozzék, minthogy a pártállami idôk hivatalos politikája mindent megtett e hagyomány negligálásáért. Már a háború alatti lengyel menekültek befogadásával baj volt, hisz az túl jó színben tuntette fel a „Horthy-fasizmust", nem beszélve az 1956-os „ellenforradalom" lelkes lengyel támogatásáról, s tudjuk, ahogy teltek az évek, egyre több bajt hoztak e tekintetben is a hatalom birtokosainak fejére... Tischler elôször az ötvenhatos kapcsolatokat dolgozta fel, impozáns eredménnyel, majd nekivágott a Szolidaritás-korszaknak: ezen újabb kutatásainak gyümölcse az a Borenich Péterrel közösen készített háromrészes dokumentummusor, amely Hadiállapot címmel az elmúlt hét végén hangzott el a Kossuthon. A cím kissé félrevezetô, hisz Tischlert nem a lengyelországi események krónikája érdekelte, hanem a magyar kapcsolat, s nem is csak a hadiállapot kihirdetésétôl, azaz a Jaruzelski-puccstól, hanem voltaképp a Szolidaritás létrejöttétôl, sôt az azt megelôzô mozgolódásoktól: Kis János arról beszélt, hogyan járultak hozzá már a hetvenes évek végén Adam Michnik felismerései a magyar demokratikus ellenzék létrejöttéhez, Pákh Tibor arról, hogy miért csatlakozott a Podkowa Les´nában folyó éhségsztrájkhoz, amelynek tétje az egyik fô szamizdatos Mirosl/aw Chojecki kiszabadítása volt, Demszky Gábor arról, hogyan utazott ki Varsóba eltanulni a szamizdatkészítés mesterségét, Engelmayer Ákos és Szalai Attila pedig, hogy Varsóban élô magyarként hogyan kapcsolódtak be a mozgalomba, továbbá Csoóri Sándor, Kovács István, Kiss Gy. Csaba a Szolidaritással aktívan szolidaritást vállaló útjaikról, Konrád György a Magyar Írószövetség emlékezetes közgyulésérôl, amely épp a hadiállapot kihirdetésének napjaiban folyt stb, stb. Az egyébként igen ökonomikusan kezelt hatalmas anyag igazi csemegéje azonban az volt, hogy bevilágított a hatalom kulisszái mögé is (archív anyagok, az egykori vezetôk visszapillantásai), felidézve azt a lengyel-magyar hadiállapotot, amelyet a nyilvánosság kizárásával a nyilvánosság manipulálására hirdettek meg a magyar pártközpontban, s amelynek lényege a lengyelellenesség magvainak elhintése volt a társadalomban.
      A magyar kapcsolat felôl nézve, a Szolidaritás-korszak igazi drámája, hogy ez az akció - többféle tényezô összjátéka következtében - olyannyira jól sikerült, hogy máig a levét isszuk. Tischler és Borenich fô érdeme, hogy a maga összetettségében idézték meg ezt a drámát, amely egyébként a Kádár-korszak más hasonló történeteihez hasonlóan azt tanúsítja, nota bene van mit felejtenünk. Ôk ketten viszont - mint a történelmi dokumentumok és a történelmi tudat elkötelezettjei - azt mondják: Ne felejtsetek! Ne akarjátok letagadni önmagatok elôtt, hogy bedôltetek a hatalmi demagógiának - és még kevésbé, hogy voltak köztetek olyanok, akik nem dôltek be, s akkor is tudták, hogy a lengyelek nem lustaságból sztrájkolnak és nem a magyar hentesboltokban tornyosuló húsra fáj a foguk, hanem - ott és akkor - a mi utunkat is egyengették a késôbbi rendszerváltás felé.
      Az már csak a ráadás, hogy ezek az „olyanok" ma a politikai paletta nagyon eltérô hatalmi zónáiban lelhetôk meg, de épp ez lenne a lényeg. Hisz bármennyire megváltoztak is a játékszabályok, ma is van hatalmi demagógia és van ellenzéki szerepkör, sôt még a most megidézett múlt árnyéka is ránk vetül, de a történelmi távlat arra való, hogy belássuk: az igazi határvonalak nem feltétlen a pártérdekek mentén húzódnak, sokkal inkább a nyíltság és a dolgokat elmismásoló szólamok, az üldözöttekkel szolidaritást vállaló bátorság és a gyors amnéziába burkolózó nyúlszívuség között.

(Hadiállapot. A lengyel válság és Magyarország, 1980-ban, '81-ben és '82-ben. Borenich Péter és Tischler János dokumentummusora, I-III. - Kossuth)

 
PONTOS IDŐ
 
NAPTÁR
2021. Július
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
OSZTÁLYOZD AZ OLDALT
 
PRAKTIKUS
 
SZÓTÁRAK
 
ÉTEL-ITAL
 
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
DRÓTPOSTA
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-04-11
 
Jaj de jó, jaj de szép...
 

Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!