A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
Menü
 
TÖRTÉNELEM
 
EGYHÁZ
 
KULTÚRA
 
TUDOMÁNY
 
EMBEREK, TÁJAK (feltöltés alatt)
 
INTÉZMÉNYEK
 
CIVIL SZERVEZETEK
 
EGYÉNI OLDALAK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
>SZOLIDARITÁS
>SZOLIDARITÁS : SZIGORÚAN TIKOS! KÜLÖNÖSEN FONTOS!

SZIGORÚAN TIKOS! KÜLÖNÖSEN FONTOS!

BELÜGYMINISZTÉRIUM  2005.05.06. 18:26

* J E L E N T É S * A Belügyminisztérium szervei az Európai Kulturális Fórum munkájának megzavarására irányuló ellenséges ellenzéki tevékenységről az alábbi újabb, ellenőrzött, megbízható információkkal rendelkeznek: 1985. október 20-án, 19 órai kezdettel Jerzy Popielusko meggyilkolásának évfordulója alkalmából az Inconnu „művészcsoport” szervezésében kiállítással egybekötött megemlékezésre került sor, a Molnár Tamás Budapest, III. Lajos utca 142. szám alatti magánlakásán működtetett úgynevezett Artéria Galériában. [Megj.: Popiełuszko neve az eredeti dokumentumban hibásan szerepel - Buda G.]

A rendezvényen mintegy 40-45 fő, túlnyomórészt prominens ellenséges ellenzéki személy /Krassó György, Kiszely Károly, Bogád Antal, stb./; valamint néhány francia, és 2 fő lengyel állampolgár jelent meg, a Fórum alkalmából hazánkban tartózkodó nyugati újságírókat mindössze egy személy képviselte. A megemlékezést Molnár Tamás nyitotta meg. Rövid bevezetőjében Popieluskót ”a XX. század legnagyobb mártírjának” nevezte, akinek példája napjainkban is erősen hat Lengyelországban. Ennek alátámasztására utalt arra, hogy a pap halálának tulajdonképpeni évfordulóján, október 19-én, Varsóban tüntetés volt, melyet a rendőrségnek kellett feloszlatnia. Molnár Tamás után Molnár Imre ismertette Jerzy Popielusko életrajzát, majd részleteket játszott le egy hangfelvételből, ami a Popielusko által celebrált utolsó istentiszteleten készült, 1984. október 19-én Bydgoszcz lengyel városban.

  

A hangulatkeltő előzményeket követően Buda Géza részletesen beszélt a pap életútjáról, politikai alapállásáról, a Szolidaritás szakszervezethez fűződő kapcsolatáról. Az úgynevezett „hazafias misék” jelentőségét méltatva rámutatott, hogy Popielusko eredményesen képviselte a Szolidaritás eszméit a hívő munkások tömegei között, lehetővé tette az emberek „lelki találkozását” az állammal és a párttal szemben folytatott küzdelem jegyében.

A gyilkosságról szólva határozottan leszögezte, hogy a „lengyel állami vezetésnek nem sikerült azt a látszatot keltenie, mintha akarata ellenére történt volna a bűntett.” Ennek illusztrálására idézte Kociolek egykori gdanski párttitkár /ma Lengyelország moszkvai nagykövete/ egy nemrégiben lezajlott pártaktiván elhangzott – állítólagos – szavait: „Ő és társai teljes mértékben meg tudják érteni azoknak az elkötelezett és érzékeny fiatalembereknek /Piotrowskinak és Pekalának/ az érzéseit, akik nem tudták tovább tűrni Popielusko államellenes izgatását és cselekedni mertek.”

Végezetül kijelentette, hogy a lengyel illegális sajtóban közzétett hírek arról tanúskodnak, hogy a gyilkosság miatt elítélt személyek csak látszat őrizetben vannak, kiváló körülmények között, a hatóságok szimpátiáját élvezve élnek.

Buda Gézát ismét Molnár Imre követte, aki a legnagyobb részletességgel ismertette a gyilkosság előzményeit, végrehajtásának módját, majd újabb részleteket játszott le a jelzett hangfelvételekből. A prédikációt tolmácsolva szembeállította a „mártírhalált halt pap” jelmondatát /”Jóval győzzük le a rosszat!”/ a hatóságok magatartásával, végezetül pedig hosszasan elemezte Popielusko „eszmeiségét”.

A lakásban rendezett kiállítás 14 nagyméretű táblán elhelyezett, mintegy 100 darab fotóból állt. A fényképek túlnyomó többsége Popielusko temetésén készült, számos felvételen elrablásának, illetve meggyilkolásának helyszínei, és az ott elhelyezett keresztek, ellenséges tartalmú feliratok voltak láthatók.

A megemlékezésen elhangzott beszédeket Molnár Tamásék hangszalagra vették. A hangfelvételt el kívánják juttatni a lengyelországi „Jerzy Popielusko Baráti Körhöz”, amely a kiállított anyag nagy részét a rendelkezésükre bocsátotta.

A fényképekről készült másolatokból az Inconnu tagjai árusítást rendeztek. Kapható volt egy színvonalas kivitelű, 35-40 képet tartalmazó album, valamint SZETA feliratú trikó is.

A rendezvény végén Molnár Tamás bejelentette, hogy október 23-án, 19 órai kezdettel az „1956. évi forradalomról” tartanak megemlékezését.

Információink szerint október 23-án Krassó György interjút adott egy francia szakszervezeti lap két munkatársának, akik élénken érdeklődtek a magyarországi szamizdat kiadványokról és a „demokratikus ellenzék” helyzetéről. Kérdéseikre válaszolva Krassó az alábbiakat mondotta el:

Ő személy szerint politikailag közelebb áll az anarchizmushoz, mint a reformizmushoz, ami életútjából egyenesen következik. Úgy véli, hogy a jelenlegi kül- és belpolitikai viszonyok között az ellenzék nem sok magatartási alternatíva között válogathat, mivel nincs forradalmi helyzet. „Magyarország teljesen a Szovjetunió irányítása alatt áll, minden fontosabb kérdésben az történik, amit a Szovjetunió akar.” Nem helyesli, hogy az ellenzék reform-javaslatok kidolgozására és a kormányhoz való eljuttatásukra helyezi a hangsúlyt, mivel ezt – nézete szerint – „a párton belül is meg lehet tenni”.

Az ellenzéknek az lenne az igazi feladata, hogy felkészüljön egy forradalmi helyzet bekövetkezésére, hogy adott esetben a tömegek élére állhasson. Ennek a célnak mindenek előtt akkor felelhetne meg, ha nem törődve a napi realitásokkal, „következetesen igazat mondana”. Elhibázottnak minősítette az ellenzék taktikázását, rámutatva, hogy „elszalasztották az ellenfórum által adott lehetőséget is, ahol általános, ködös igazságok hangzottak el, mint az igazi Kulturális Fórumon, pedig itt lett volna az alkalom…”

A belügyminisztérium szervei a Kulturális Fórum megzavarására irányuló ellenséges tevékenyég felderítését tovább folytatják.Budapest, 1985. október „ „Nyt.sz.: 4/4 1509/85

Készült: 4 példányban /az alábbi öt?!/

1 pld. Felterjesztve /11-OD-5206/

1 pld. 11-OD-4771

1 pld. „Lidi” do.

1 pld. „Amatőrök” do.

1 pld. III/III-B

Készítette: FGY/NIné

 
PONTOS IDŐ
 
NAPTÁR
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
OSZTÁLYOZD AZ OLDALT
 
PRAKTIKUS
 
SZÓTÁRAK
 
ÉTEL-ITAL
 
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
DRÓTPOSTA
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-04-11
 
Jaj de jó, jaj de szép...
 

Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!