A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
Menü
 
TÖRTÉNELEM
 
EGYHÁZ
 
KULTÚRA
 
TUDOMÁNY
 
EMBEREK, TÁJAK (feltöltés alatt)
 
INTÉZMÉNYEK
 
CIVIL SZERVEZETEK
 
EGYÉNI OLDALAK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
>KÁCSIKA
>KÁCSIKA : Bukovina Nagyboldogasszony búcsújáróhelye

Bukovina Nagyboldogasszony búcsújáróhelye

  2005.04.15. 10:01

Cacica Bukovinának egyetlen híres búcsújáróhelye. Cacica az aug. 15-i nagyboldogasszonyi búcsú napján, nemcsak Bukovina katolikus híveinek találkozóhelye, hanem a különböző vidékektől összesereglett zarándokoké is. Festői erdős, hegyes-völgyes vidéken fekszik. Kegytemplomán kívül, említést érdemelnek gazdag sóbányái is. Van sófőzője, amelyben lepárolással, a bánya feketés kősójából állítják elő a hófehér, süvegcukor alakú "huszkát".

      Lengyelföldről, Stanislau-ból került Bukovinába a cacica-i kegykép, mely a czenstochaui híres Máriaképnek a másolata. A mai cacicai kegykép Stanislauból, az odavaló örmény katolikusok templomából került Bukovinába, s már lengyel földön híres volt az imameghallgatások miatt. Ezt bizonyítják azok a fogadalmi ajándékok, amelyek a képpel együtt Bukovinába kerültek.
     A kegykép egyébként fából készült.
     A Mária karján pihenő kis Jézus arca, kezei és lábai festve vannak, maga a ruházat pedig ezüstszínű, bronzszínű paszománttal.
     Egész Bukovinában és az ország különböző, távoli részein is elterjedt e kegykép tisztelete. A kegytemplom - amely hatalmas boltozataival és gótikus tornyával az ég fele mutat - augusztus 15-én nem képes befogadni a zarándokok tömegeit. Ezen a napon ugyanis se vége-se hossza a zarándokok hömpölygő áradatának. Lehet látni németeket, festői ruházatú magyarokat, lengyeleket, tótokat, oroszokat Bukovina különféle nemzetiségű lakóiból, így érthető, hogy a kegytemplomban és udvarán sokféle nyelvű katolikus szentbeszéd hangzik el: magyar, német, lengyel és így tovább. S ez helyes is, mert a Szűzanya lábainál minden népnek a maga nyelvén kell kifejeznie hódolatát.
     Igen megható a tömeges szent áldozás és azoknak sajátos ájtatossága, akik térden állva körüljárják az oltárt. A templomkertben igen szép helyen van az úgynevezett lourdes-i kápolna, ahol rendesen a magyar katolikusok részére külön szentmise és szent beszéd van.
     Kiemelkedő pontja a búcsúünnepnek a legméltóságosabb Oltáriszentséggel való körmenet, amelyen a zarándokok, és az ifjúsági szervezetek saját lobogóikkal vesznek részt.
     Mindig szokott a búcsújáró helyekhez imameghallgatás fűződni. A cacica-i kegykép két oldalán csüngő fogadalmi táblák szintén számos imameghallgatásról tanúskodnak.
     Íme egy eset a sok közül. Campani ezredes, édes anyja halála után, a hanyag ápolás és különböző betegségek miatt, mint kis gyermek egészen nyomorék lett. Se járni, se beszélni nem tudott. Mostoha anyja Cacicára hozta a szánalomra méltó kis fiút és felajánlotta a Szűzanyának. Amíg az asszony térdre hullva az oltár előtt imádkozott, addig a kis fiú mozdulatlanul feküdt az oltár lépcsőjén. Nem sok idő múlva az imádságban elmerült asszony észre veszi, hogy valaki rángatja és azt mondja: "Anyuka, gyere már, menjünk." A kis Campani tehát beszélt és járt. Hogy egészsége valóban és teljesen helyreállott, azt az bizonyítja legjobban, hogy katona, sőt ezredes lett belőle és részt vett a világháborúban. Még említhetnénk föl más imameghallgatásokat is, azonban ehelyett elég azt emlegetni, hogy az az odaadó buzgóság és Mária tisztelet, ami Cacicán tapasztalható, a zarándokok növekvő száma: ez a legszebb imameghallgatás, ez csodás valóság.
     Említést érdemel a sóbánya kápolnája, melyben az oltár, a szószék, a sekrestye és egyáltalán az egész kápolna kőkemény sóból van kifaragva.
     Ezelőtt dec. 4-én, szent Borbála, a bányászok védőszentjének ünnepén szentmise és szentbeszéd is volt ebben a kápolnában. Ez azonban az utóbbi időben nincs meg. A sófalon levő emléktábla azt igazolja, hogy a kápolnát boldogult Bilczenski lembergi érsek ezelőtt 30 évvel fel is szentelte.
     Cacica-nak ezt a bányai érdekességét, szépségben, művészetben és nagyságban csak a híres lengyelföldi Wieliczka múlja felül.
     Aug. 15-én délután a zarándokok megtekinthetik a sóbányát és a kápolnát. Sok emléket visznek magukkal haza, és sok szépet mondanak el Cacicáról, akik itt jártak.
     Dr. W. Wühr müncheni tanár azt mondotta, amikor aug. 15-én Cacicán járt, hogy az egy igaz, katolikus egyház hitigazságait sehol úgy át nem élte, mint itt.
     Egyik magyar pap Cacicát, mielőtt nem ismerte, jelentéktelennek tartotta. Amikor megismerte, nem győzte Sumuleuhoz, Lourdeshoz hasonlítani. Így nyilatkozott Cacicáról: "Meglepő az élő hit munkája. Mint ahogy Lourdesben láttam: lekövetelik az áldást az égből."
    

(Forrás: Sántha Alajos: Bukovina Boldogasszonya In.:Katolikus Világ, 1936. augusztus, p. 250-251.)


A bukovinai Kácsika (Cacica) közel 97 éve a római katolikusok híres búcsújáróhelye, de elfeledtetéséért fél évszázadon át mindent megtettek. A Boldog Szűzanyára emlékeznek itt is minden évben. II. János Pál pápa tavaly a kiemelt búcsújáróhelyeket megillető Basilica Minoris titulust adományozta a kácsikai templomnak, amely így közvetlenül vatikáni alárendeltségűvé vált. Az idén száz prelátus vett részt a hat - román, latin, lengyel, német, ukrán és magyar - nyelven celebrált misén. A résztvevők számát százezerre becsülik, az Adevarul hírszolgálata a más országokból érkezők kapcsán Franciaországot, Olaszországot, Németországot és Lengyelországot említette - Magyarországot, Erdélyt nem. Jelen volt többek között Ghiorghi Prisacaru, a román szenátus külügyi bizottsága magyarbarátnak éppen nem mondható elnöke. Az ünnepségen a moldvai csángómagyarságot Petre Ghergheli jászvásári főpap "képviselte", természetesen annak jegyében, hogy a moldvaiak román katolikusok. A kácsikai búcsúval - sok más szervezett mozgalomhoz hasonlóan - a csángó-magyarok Európa Tanácsban elfoglalt státusát ellensúlyozták - mutat rá Sylvester Lajos a Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap hasábjain. "Politikusaink és főleg római katolikus főpapjaink felfigyelnek-e erre?" - teszi fel a kérdést. "A moldvai csángók számára az utóbbi évtizedekben valószínűleg új vallási szokásként alakult ki papjaik ösztönzésére a nagyboldogasszonyi kácsikai búcsújárás. Elképzelhető a magyar kapcsolatokat éltető csíksomlyói orientáció felváltására irányuló egyházi-politikai szándék a kácsikai búcsújárás ösztönzésében" - idézi Limbacher Gábor megállapítását a "Moldvai magyarok kácsikai búcsújárása Nagyboldogasszony ünnepekor" című, 1993-ban megjelent tanulmányból (Tanulmányok Domokos Pál Péter emlékére, kiadta a Lakatos Demeter Egyesület, Budapest). A Háromszék publicistája figyelmeztet: "Ha a Pápa Őszentsége egyházi kapcsolataiban közvetlen a Vatikánnak rendelte alá a kácsikai templomot és egy helyi búcsújárást, s ezzel nagy térségeket és népeket átfogóvá tágított, akkor legalább a jövő esztendőtől jobban oda kellene figyelniük a magyar római katolikusoknak is, mert az idei búcsúszervezés azt a megfigyelést erősíti meg, hogy román katolikusok búcsújárása lesz, s a részt vevő lengyelek, németek, franciák mai hazájukba vihetik a hírt, miféle népek élnek ezen a tájon." /Háromszék (Sepsiszentgyörgy), [2001.] aug. 29./


A magyar nyelvű szentmisét mindig augusztus 15-én reggel 8 órakor tartják, a templom mögötti Grottánál.

 
PONTOS IDŐ
 
NAPTÁR
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
OSZTÁLYOZD AZ OLDALT
 
PRAKTIKUS
 
SZÓTÁRAK
 
ÉTEL-ITAL
 
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
DRÓTPOSTA
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-04-11
 
Jaj de jó, jaj de szép...
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!