A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
Menü
 
TÖRTÉNELEM
 
EGYHÁZ
 
KULTÚRA
 
TUDOMÁNY
 
EMBEREK, TÁJAK (feltöltés alatt)
 
INTÉZMÉNYEK
 
CIVIL SZERVEZETEK
 
EGYÉNI OLDALAK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
>NAPJAINK
>NAPJAINK : Lengyel-magyar millenniumi postai levelezőlap

Lengyel-magyar millenniumi postai levelezőlap

T. Kovács Péter  2005.11.20. 00:02

Az úgynevezett millenniumról (a magyar államiság és a lengyel-magyar barátság ezeréves évfordulója) Lengyelországban egyedülálló módon emlékeztek meg: négyszázezer példányban képes postai levelezőlapot hoztak forgalomba.

A lap egyik oldalán egymás mellett a magyar és lengyel állami címer színes képe látható alatta lengyelül a következő szöveg olvasható: A magyar államiság és a lengyel-magyar barátság millenniuma. A szöveg alatt az Ószandecben (Stary Sacz) gelencei székely mesteremberek által faragott székelykapu színes képe, mögötte pedig az Árpád-házi Szent Kinga által alapított klarissza kolostor részlete tűnik fel. A kolostorban nyugszik a magyar királylány, IV. Béla király leánya, Szent Margit testvérnénje, Szemérmes Boleszláv lengyel fejedelem hitvese, akit II. János Pál pápa 1999. Június 16-án, lengyelországi zarándoklata során Ószandecben szentté avatott. A Szentatya akkor megáldotta az erre az alkalomra felállított székelykaput is, amelyet a világ legnagyobb ilyen alkotásaként tartanak számon (olyan nagyra kellett építeni, hogy elférjen alatta a tűzoltóautó).

A lap jobb felső sarkában stilizált bélyegre a tervező a székelykapu egy részletét, Kinga arcképét helyezte el, mellette a szent neve olvasható lengyelül és magyarul. A postai levelezőlap Szalai Attila követségi kultúrtanácsos kezdeményezése volt, megvalósításáért igen sokat tett Mieczyslaw Ostoja-Mitkiewicz, aki 1939-45 között menekültként élt Magyarországon, s a balatonboglári Lengyel Gimnázium tanulója volt. A magyar ügyek mindenkori pártfogója, sok egyéb között az ő nevéhez fűződik a Gellért-hegyi pálos Sziklakápolna lengyel oltárának és egyik kápolnájának újjáteremtése is. Érdemeiért idén februárban megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt. A millenniumi képes levelezőlap kitűnően szolgálja a magyar országkép lengyelországi népszerűsítését, ráadásul a Lengyel Posta vezérigazgatója, Jacek Turczynski és emissziós osztályának főigazgatója, Robert Debski támogatásának köszönhetően pénzbe sem került. A kivitelezés költségeit a lengyel fél vállalta, a grafikai munkát Jerzy Brodowski Szalai Attila makettje alapján végezte. A mutatós levelezőlap májustól 80 groszért kapható a lengyelországi postahivatalokban. Példányszáma megegyezik a postai levelezőlapok esetében szokásos lengyelországi példányszámmal.

 

 
PONTOS IDŐ
 
NAPTÁR
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
OSZTÁLYOZD AZ OLDALT
 
PRAKTIKUS
 
SZÓTÁRAK
 
ÉTEL-ITAL
 
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
DRÓTPOSTA
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-04-11
 
Jaj de jó, jaj de szép...
 

A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human