A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
Menü
 
TÖRTÉNELEM
 
EGYHÁZ
 
KULTÚRA
 
TUDOMÁNY
 
EMBEREK, TÁJAK (feltöltés alatt)
 
INTÉZMÉNYEK
 
CIVIL SZERVEZETEK
 
EGYÉNI OLDALAK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
>NAPJAINK
>NAPJAINK : Zalaegerszeg Krosnóban, 2003. május

Zalaegerszeg Krosnóban, 2003. május

  2005.12.04. 19:16

Egész Lengyelországban példátlan, nagyszabású, 3 napos magyar kulturális rendezvénysorozatnak adott otthont lengyel testvérvárosunk, Krosno 2003. május 9-11. közötti időszakban. A két város polgármestere, Piotr Przytocki és dr. Gyimesi Endre, dr. Kovács István krakkói magyar főkonzul, valamint Leszek Deptula, a Kárpátaljai Vajdaság kormányzója fővédnöksége alatt megrendezett sokszínű kulturális kavalkád fő szervezői Krosno és Zalaegerszeg városai, valamint a krosnói székhelyű Portius Társaság voltak.

Magyar kulturális rendezvények

Kamieniec-i várban Balassira emlékeztek.A három nap alatt mintegy 120 magyar meghívott, köztük közel 60 zalaegerszegi élvezte a krosnóiak vendégszeretetét. A magyar, lengyel és európai uniós zászlókkal fellobogózott krosnói utcákon és tereken több ezer városi és környékbeli érdeklődő volt kíváncsi a magyar kultúra és gasztronómia gazdag kínálatára. A párhuzamosan futó színes programsorozat első napján sor került a zalaegerszegi Göcseji Múzeum által megrendezett népművészeti kiállítás megnyitójára a Kárpátaljai Múzeumban, egy 1956-os és egy 1000 év Magyarország című tárlat megnyitójára, valamint magyar és lengyel könnyűzenei együttesek marathoni koncertsorozatára. 
A második nap reggelén a krosnói piacon érdeklődő helybéliek a magyar jurtasátor felállítását követhették figyelemmel. A jurta körül a nap folyamán Skrabut Éva, a zalaegerszegi Kézművesház vezetője irányításával 9 zalai kézműves, fafaragó, fazekas, kovács, csuhébáb-készítő, szövő, nemez- és csipkekészítő avatta be az alkotás titkaiba a krosnói közönséget. Óriási volt a tolongás két napon keresztül a magyar borokat, magyar gulyáslevest és hun királyi áldost kínáló sátor és bogrács körül is. Nagy Béla karikás ostorcsattogtatása iránt elismeréssel vegyes félelemmel adóztak a krosnói hölgyek. A piactéren kicsit távolabb egy standon a zalaegerszegi Tourinform Iroda zalai, városi és aquaparkot ajánló színes, lengyel nyelvre is lefordított kiadványait szinte órák alatt elkapkodták. A piactér közepén felállított hatalmas színpadon egymást váltották a lengyel és magyar kulturális együttesek. A Zalai Táncegyüttes fergeteges bemutatóját folyamatos taps kísérte, és nagy sikert aratott este a zalai Electric Connection együttes fellépése is. 
Szombat este dr. Kovács István főkonzul adott ünnepi fogadást a meghívottak tiszteletére az exkluzív Krosno Hotelben. Az estet megtisztelte jelenlétével Győri Mihály, a Magyar Köztársaság varsói nagykövete, Szalai Attila a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója, valamint Rafal Skapski, a lengyel kulturális minisztérium helyettes vezetője is. 

Egerszegi huszárok bevonulása.A vasárnapi programok Balassi Bálint magyar reneszánsz költőnek állítottak emléket. Az 1554 és 1594 közt élt Balassi több alkalommal járt a Krosno környékén fekvő településeken Rymanowban, Nowy Zmigrodban és a Kamieniec-i várban, amelynek emlékéül mindhárom helyszínen bronz emléktáblát avattak tiszteletére. Lengyel és magyar művészek Balassi verseiből és annak lengyel fordításaiból olvastak fel részleteket, és a vendégeket Balassi Bálintról szóló könyv bemutatójára is várták a Krosnói Művészeti Galériában. Vasárnap délben parádés felvonuláson táncoltatták lovaikat a zalai huszárok és a salföldi Balassi kopjások Krosno főterén.
A szabadtéri programok mellett lengyel és magyar iskolások rajzversenyének ünnepélyes eredményhirdetését és díjkiosztóját bonyolították le, valamint 3 napon keresztül magyar filmeket vetítettek a krosnói mozikban. 
A krosnói programokat követően hétfőn a zalai csoport Krakkó felé vette az irányt. Dr. Kovács István, krakkói magyar főkonzul személyes meghívására a Krakkó város régi főterén felállított sátorban az "Európai lakoma" c. rendezvénysorozat keretében a Zalai Táncegyüttes nagy közönség előtt megismételte a kimagasló sikert aratott programját. És a sikeres programok koronájaként a jurtasátor, a kézművesek, valamint a Zalai Táncegyüttes felkérést kaptak arra, hogy ez év augusztusában Varsóban egy hasonló jellegű kulturális rendezvénysorozaton képviseljék Magyarországot a lengyel főváros közönsége előtt. 
Az elmúlt három nap hatalmas sikere, a több ezres hömpölygő tömeg Krosno főterén, a jó hangulat, és a közös ünneplés ismételten bebizonyította a két nép egymáshoz való közelségét, lelkének rokonságát, igaz, tiszta barátságát. Máig igaz a régi mondás: "Lengyel - magyar két jó barát", mert az egymást követő nemzedékek újra és újra személyesen átélik és töltik meg aktuális tartalommal. Jó volt részt venni ebben! 


Hosszú idő óta a legnagyobb magyar rendezvény volt a mostani, lengyelországi, Krosno és Krakkó központtal. Nagyon örülök, hogy zalaegerszegiek is részt vehettek és bemutatkozhattak ezen a háromnapos programsorozaton. Jól éreztem magam én is, hasznos beszélgetéseket folytattunk a testvérváros Krosno polgármesterével. E találkozók során a két város közti kapcsolat bővítéséről is szó esett, a már működő gazdasági kapcsolatokon túl a közeljövőben a művészeti iskoláink és a olajipari múzeumok között is létrejön a kapcsolat. A három nap alatt három alkalommal állítottak emléket a reneszánsz költőnek, Balassi Bálintnak. Elismerően szóltak az egerszegi kézművesekről, a Zalai Táncegyüttes műsoráról és a zalai huszárokról is.
Számomra felejthetetlen az a fogadtatás és odafigyelés, amiben részünk volt, szinte minden házon magyar zászló lengett, amikor megérkeztünk - emlékezett a Krosnóban megrendezett magyar kulturális napokra dr. Gyimesi Endre  zalaegerszegi polgármester.


 
PONTOS IDŐ
 
NAPTÁR
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
OSZTÁLYOZD AZ OLDALT
 
PRAKTIKUS
 
SZÓTÁRAK
 
ÉTEL-ITAL
 
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
DRÓTPOSTA
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-04-11
 
Jaj de jó, jaj de szép...
 

A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human