A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
Menü
 
TÖRTÉNELEM
 
EGYHÁZ
 
KULTÚRA
 
TUDOMÁNY
 
EMBEREK, TÁJAK (feltöltés alatt)
 
INTÉZMÉNYEK
 
CIVIL SZERVEZETEK
 
EGYÉNI OLDALAK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

>ANJOUK
>ANJOUK : Kard és kereszt - Egy 1395-ös lengyel-magyar csetepaté története

Kard és kereszt - Egy 1395-ös lengyel-magyar csetepaté története

  2005.11.20. 00:35

Mária királynő halála okot adott Hedvig húgának és Jagelló László litván fejedelemnek arra, hogy Magyarországra is rátegyék kezüket. Mit tudott meg C. Tóth Norbert történész a középkori oklevelek alapján a részletekről? Zsigmond király nem egyedül töltötte be a magyar trónt uralkodásának első szakaszában, hanem Mária királynővel egyetemben. Mária 1395. V. 17-én hunyt el, Mária a Vértes hegységben lovagolva leesett a lóról és meghalt aznap, amikor megtörtént a baleset.

Máriának volt egy húga, méghozzá Hedvig, aki Nagy Lajosnak a másik leánya volt. Jagelló litván nagyfejedelemnek lett a felesége, és aki szintén királynő volt, csak ő lengyel királynő volt, kezdetektől fogva igényt tartottak a magyar trónra. Ennek az volt az oka, hogy Nagy Lajos annak idején Hedviget jelölte a magyar trónra, és Máriát a lengyel trónra, csak aztán Nagy Lajos felesége, Erzsébet mesterkedései révén sikerült elérni, hogy a lengyelek Hedviget válasszák meg királyuknak, és ne Máriát. De Hedvig nem felejtette azt el, hogy ő egyszer már magyar királynak volt jelölve, és hát a férje pedig végképp nem felejtette el ezt, hiszen őneki ez jól jött volna, hogyha most az ő kezében egyesül a két ország, hiszen ő litván nagyfejedelemként már megszerezte Lengyelországot, és még ehhez jól jött volna Magyarország. Zsigmond Budáról május végén elindult Erdélybe, június 5.-én Püspökiben van, ez Bihar megyében, Váradtól északra fekvő helység. Gyaníthatóan a temetés ez előtt vagy ez után közvetlenül történhetett Váradon, és Kanizsai János esztergomi érsek volt az, aki az egyházi szertartásokat elvégezte. Ezután Zsigmond útját dél felé vette, és június 24.-én Brassóban találkozunk vele, és utána ő 2 hónapig Moldvában tartózkodik, mégpedig a románok egyik nagy fejedelmét, Mircael Bartrint juttatja vissza a trónra, akit a törökök elűztek. Igen ám, de egy olyan oklevéllel találkozunk ugyanebből az időszakból, amikor Zsigmond tudjuk, hogy Moldvában van, a Felvidéken is. Magyarán: Zsigmond nevében okleveleket kelteznek Abaúj megyéből, méghozzá Széplakról, Eperjesről és Szikszóról is - hívja fel figyelmünket a furcsaságra C. Tóth Norbert történész.

Erről Zsigmond nyilván tudott - fűzi tovább a történetet a kutató.Itt arról van szó, hogy a magyar királyoknak nem egy pecsétjük volt, hanem több. Mi most csak a nagy pecsétet és a titkos pecsétet nézzük. A nagy pecsét volt az a pecsét, amivel a király az örökérvényű adományleveleket pecsételte meg. A titkos pecsét pedig mondhatnánk, az a pecsét volt, amikor a király úgy akart elintézni valamit, hogy arról ne sokan tudjanak. Ha megnézzük ezeket az okleveleket, akkor viszont azt látjuk, hogy a titkos pecsétes oklevelek azok Erdély felé mennek, a nagy pecsétes oklevelek pedig mennek fel a Felvidékre Kassa felé. Ez sok kutatót megtévesztett egyébként, hogy hogyan lehet az, hogy egyszerre két helyről keltez a király, és a két hely között több száz kilométer különbség van.

Zsigmond elindult Váradra, ott eltemették Máriát, és ő ment tovább Moldvába, ez már egy előre meghirdetett vagy kijelölt hadjárat volt, mindenki tudta, hogy ez a hadjárat meg lesz tartva. Valószínűleg ezt a lengyel király is tudta, úgy gondolták, hát akkor itt az alkalom, hiszen Zsigmond elmegy Moldvába, ők meg akkor szépen bejönnek Magyarországra és elfoglalják a trónt. Így is cselekedtek. Ennek a nyoma maradt fenn.

Zsigmond már Váradon kijelölte Kanizsai János esztergomi érseket, főkancellárt és Irsai Lesták akkori nádort is, hogy vonuljanak fel északra, és akadályozzák meg a lengyel seregek betörését Magyarországra.
Itt egy picit megszakítja az események menetét a történész: Túróczy János krónikájában azt írja, hogy Kanizsai János nagy haddal ment a határok megvédésére, és hogyha nem cselekedte volna ezt, akkor Zsigmond az országát minden gond nélkül elvesztette volna. Szerencsénkre, nem csak Túróczy János krónikájában maradt ennek a hadjáratnak nyoma, hanem Kanizsai János 1397-ben, 2 évvel az események után adománylevelet kapott Zsigmondtól. Ezen adománylevélből néhány sort: "A boldog emlékezetű jeles uralkodónő, Mária királynő trónunk néhai társa az Úr parancsára megszabdult az emberi dolgoktól, és Váradon a legnagyobb fényességgel adatott át a föld egének. Az említett János érsek urat, tudniillik, Kanizsai Jánost akkor országunk védelmére odarendeltük és ott tartózkodván minden, a királynői temetéssel kapcsolatos kötelezettséget jelesen teljesített. Miután ezek lezajlottak, Kassa országunk határvidéke felé fordultunk, amelyen át Lengyelország királya, László, vagyis Jagelló velünk rokonságban álló feleségével együtt - tudniillik, Hedvig - országunkat elfoglalni törekedett, s minden igyekezetével erőszakkal be akart hatolni. Ekkor az említett János érsek úr néhány hívünket maga mellé véve fegyveres katonaságával ellenségesen László király ellen vonult, s a biztonságos utat előle s övéi elől fegyvereseinek csapatával tüstént elzárta, és tiltottá változtatta." Július 3-14. között zajlott le az a döntő ütközet, amiben a lengyel seregeknek a betörését megállították. Ahogy az előbb az oklevélből kiderül, ez Kassa, más forrásból inkább Eperjes.
Kb. 2000 fő vehetett részt ebben a csetepatéban magyar oldalon, a lengyelek valószínűleg másfél-kétszeres létszámmal lehettek. Következménye annyi lett, hogy a lengyel-magyar viszony ha békéssé nem is vált, egy kicsit oldódott. Majd csak 30 év múlva fognak igazán békét kötni az 1420-as években.

"A lengyel forrásokban még lehet adat, sőt, Jagelló királynak megvan az útvonala, egy lengyel történész elkészítette. Egy probléma van vele, hogy eddig ezt a könyvet nem sikerült beszerezni. Ebben még várható olyan adat, ami ezt a csetepatét jobban megvilágíthatja. Az igazi szerencse az lenne, hogyha Jagelló személyesen is részt vett volna a hadjáratban, hiszen akkor még jobban ismernénk azt, hogy a lengyel sereg például merre vonult - gondolja tovább kérdéseit C. Tóth Norbert történész.

 
PONTOS IDŐ
 
NAPTÁR
2021. Július
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
OSZTÁLYOZD AZ OLDALT
 
PRAKTIKUS
 
SZÓTÁRAK
 
ÉTEL-ITAL
 
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
DRÓTPOSTA
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-04-11
 
Jaj de jó, jaj de szép...
 

Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!