A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
Menü
 
TÖRTÉNELEM
 
EGYHÁZ
 
KULTÚRA
 
TUDOMÁNY
 
EMBEREK, TÁJAK (feltöltés alatt)
 
INTÉZMÉNYEK
 
CIVIL SZERVEZETEK
 
EGYÉNI OLDALAK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Mindszenty József
Mindszenty József : Érdemes hűnek maradni

Érdemes hűnek maradni

Zsille Gábor  2005.11.20. 12:47

Mindszenty József hercegprímás - Igazság és hazugság címmel látott napvilágot Poznanban egy tudományos igényű monográfia, Karolina Kaczmarek tollából. A műnek történelmi jelentőséget ad, hogy ez az első lengyel nyelvű önálló könyv hercegprímásunkról. A szerzővel egy pesti teázóban beszélgethettem.

Karolina Poznanban él, az ottani egyetem magyar tanszékének doktorandusz hallgatója. A tanszéken évente körülbelül húsz diák végez. A Mindszenty József hercegprímás - Igazság és hazugság című munka valójában a szakdolgozata, amely átdolgozott formában könyvként is megszületett, ezer példányban.

A mű kiadásához nélkülözhetetlen segítséget nyújtott egy Poznanba elszármazott honfitársunk, Brendel János, a magyar tanszék immár nyugalmazott tanára. A témát Karolina maga választotta: nagyon érdekesnek találta Mindszenty alakját, élettörténetét. Nem az egyetemi tananyag részeként, csak magánbeszélgetések során figyelt fel rá. Mindszenty neve egyébként rettentő kevéssé ismert Lengyelországban.

Könyve megírásához Karolina szülőhazájában nem talált forrásműveket, vagy ha mégis, csak az egykori kommunista propaganda kiadványait. Magyarországon a Mindszenty Alapítvány biztosított számára kutatási anyagot. A lengyel Művelődési Minisztérium ösztöndíjával, az úgynevezett részképzés keretében összesen hét hónapot töltött Budapesten.

A műben elsősorban történelmi szempontból foglalkozik a hercegprímás alakjával. A záró fejezetben azonban a hit embereként, lelkipásztorként állítja őt az olvasó elé. A bevezetésben pedig arról ír: Magyarországon a mai napig hallani fals hangokat, amelyek Mindszentyt hamis színben, a kommunista idők szellemében tüntetik fel... Kérdésemre Karolina elmondta magáról, hogy vallását gyakorló katolikus. Hozzátette: ha valaki tárgyilagosan kíván Mindszenty bíborosról írni, a körülmények megértéséhez feltétlenül szükséges, hogy hívő legyen... Számára mit üzen Mindszenty bíboros, tettem fel az elcsépelt kérdést. Elgondolkodott: "Azt, hogy érdemes kitartani, érdemes hűségesnek maradni az értékekhez."

A lengyelek számára szilárd fogódzkodót, tájékozódási pontot jelent az 1982-ben elhunyt legendás varsói főpásztor, Wyszynski bíboros és Mindszenty párhuzama: kor- és sorstársai voltak egymásnak. Érdekesség, hogy bár sokat tudtak egymásról, személyesen csak egyetlenegyszer találkoztak, ráadásul futólag: a hetvenes években, Rómában.

A könyv bemutatója Varsóban volt. Egy rangos krakkói folyóirat terjedelmes recenzióban foglalkozott vele. Különféle lengyel lapokban Karolina több cikket is publikált már Mindszentyről. E hetekben újabb cikken dolgozik, egy folyóirat márciusban megjelenő, magyar tematikájú különszáma részére. Mint mondta, feltétlenül érdemes volt Mindszenty személyével foglalkoznia. Célja és reménye, hogy ismertebbé tegye őt honfitársai számára.

Terveiről megtudtam, hogy ezután is szeretne magyar témákkal foglalkozni. Bár javarészt lengyelül beszélgettünk, egy-egy magyarul elejtett mondatából kiderült, hogy tiszta kiejtéssel, szabatosan beszéli nyelvünket. Arról faggattam hát, ugyan minek hatására választotta a magyar szakot, vannak-e magyar felmenői... Tudomása szerint nincsenek, felelte, ő száz százalékig lengyel. A magyart érdekes nyelvnek tartja, melynek varázsát többek között az adja, hogy cseppet sem általános, nem divatos. Hiszen manapság mindenki angolul vagy németül tanul.

Legvégül azt kérdtem tőle: miként látja, a magyar nyelv tanulásában mi a legfőbb nehézség - a kiejtés, a ragozás vagy a szórend? Elmosolyodott s magyarul felelt: "Ez mind együtt... Ha az ember magyarul beszél, borzasztóan kell koncentrálni."

(Új Ember,  2004.01.18. LX. évf. 3.)

[Lengyelül olvasható még Mindszentyről:  Á. Somorjai, I. Zsolnay, Kardynał Mindszenty – pobity bohater narodu?, W drodze, nr 5 (201) /1990, s. 88–100].

 
PONTOS IDŐ
 
NAPTÁR
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
OSZTÁLYOZD AZ OLDALT
 
PRAKTIKUS
 
SZÓTÁRAK
 
ÉTEL-ITAL
 
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
DRÓTPOSTA
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-04-11
 
Jaj de jó, jaj de szép...
 

A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human