A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
Menü
 
TÖRTÉNELEM
 
EGYHÁZ
 
KULTÚRA
 
TUDOMÁNY
 
EMBEREK, TÁJAK (feltöltés alatt)
 
INTÉZMÉNYEK
 
CIVIL SZERVEZETEK
 
EGYÉNI OLDALAK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Mindszenty József
Mindszenty József : Érdemes hűnek maradni

Érdemes hűnek maradni

Zsille Gábor  2005.11.20. 12:47

Mindszenty József hercegprímás - Igazság és hazugság címmel látott napvilágot Poznanban egy tudományos igényű monográfia, Karolina Kaczmarek tollából. A műnek történelmi jelentőséget ad, hogy ez az első lengyel nyelvű önálló könyv hercegprímásunkról. A szerzővel egy pesti teázóban beszélgethettem.

Karolina Poznanban él, az ottani egyetem magyar tanszékének doktorandusz hallgatója. A tanszéken évente körülbelül húsz diák végez. A Mindszenty József hercegprímás - Igazság és hazugság című munka valójában a szakdolgozata, amely átdolgozott formában könyvként is megszületett, ezer példányban.

A mű kiadásához nélkülözhetetlen segítséget nyújtott egy Poznanba elszármazott honfitársunk, Brendel János, a magyar tanszék immár nyugalmazott tanára. A témát Karolina maga választotta: nagyon érdekesnek találta Mindszenty alakját, élettörténetét. Nem az egyetemi tananyag részeként, csak magánbeszélgetések során figyelt fel rá. Mindszenty neve egyébként rettentő kevéssé ismert Lengyelországban.

Könyve megírásához Karolina szülőhazájában nem talált forrásműveket, vagy ha mégis, csak az egykori kommunista propaganda kiadványait. Magyarországon a Mindszenty Alapítvány biztosított számára kutatási anyagot. A lengyel Művelődési Minisztérium ösztöndíjával, az úgynevezett részképzés keretében összesen hét hónapot töltött Budapesten.

A műben elsősorban történelmi szempontból foglalkozik a hercegprímás alakjával. A záró fejezetben azonban a hit embereként, lelkipásztorként állítja őt az olvasó elé. A bevezetésben pedig arról ír: Magyarországon a mai napig hallani fals hangokat, amelyek Mindszentyt hamis színben, a kommunista idők szellemében tüntetik fel... Kérdésemre Karolina elmondta magáról, hogy vallását gyakorló katolikus. Hozzátette: ha valaki tárgyilagosan kíván Mindszenty bíborosról írni, a körülmények megértéséhez feltétlenül szükséges, hogy hívő legyen... Számára mit üzen Mindszenty bíboros, tettem fel az elcsépelt kérdést. Elgondolkodott: "Azt, hogy érdemes kitartani, érdemes hűségesnek maradni az értékekhez."

A lengyelek számára szilárd fogódzkodót, tájékozódási pontot jelent az 1982-ben elhunyt legendás varsói főpásztor, Wyszynski bíboros és Mindszenty párhuzama: kor- és sorstársai voltak egymásnak. Érdekesség, hogy bár sokat tudtak egymásról, személyesen csak egyetlenegyszer találkoztak, ráadásul futólag: a hetvenes években, Rómában.

A könyv bemutatója Varsóban volt. Egy rangos krakkói folyóirat terjedelmes recenzióban foglalkozott vele. Különféle lengyel lapokban Karolina több cikket is publikált már Mindszentyről. E hetekben újabb cikken dolgozik, egy folyóirat márciusban megjelenő, magyar tematikájú különszáma részére. Mint mondta, feltétlenül érdemes volt Mindszenty személyével foglalkoznia. Célja és reménye, hogy ismertebbé tegye őt honfitársai számára.

Terveiről megtudtam, hogy ezután is szeretne magyar témákkal foglalkozni. Bár javarészt lengyelül beszélgettünk, egy-egy magyarul elejtett mondatából kiderült, hogy tiszta kiejtéssel, szabatosan beszéli nyelvünket. Arról faggattam hát, ugyan minek hatására választotta a magyar szakot, vannak-e magyar felmenői... Tudomása szerint nincsenek, felelte, ő száz százalékig lengyel. A magyart érdekes nyelvnek tartja, melynek varázsát többek között az adja, hogy cseppet sem általános, nem divatos. Hiszen manapság mindenki angolul vagy németül tanul.

Legvégül azt kérdtem tőle: miként látja, a magyar nyelv tanulásában mi a legfőbb nehézség - a kiejtés, a ragozás vagy a szórend? Elmosolyodott s magyarul felelt: "Ez mind együtt... Ha az ember magyarul beszél, borzasztóan kell koncentrálni."

(Új Ember,  2004.01.18. LX. évf. 3.)

[Lengyelül olvasható még Mindszentyről:  Á. Somorjai, I. Zsolnay, Kardynał Mindszenty – pobity bohater narodu?, W drodze, nr 5 (201) /1990, s. 88–100].

 
PONTOS IDŐ
 
NAPTÁR
2018. Április
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
OSZTÁLYOZD AZ OLDALT
 
PRAKTIKUS
 
SZÓTÁRAK
 
ÉTEL-ITAL
 
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
DRÓTPOSTA
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-04-11
 
Jaj de jó, jaj de szép...
 

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt