A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG HONLAPJA
Menü
 
TÖRTÉNELEM
 
EGYHÁZ
 
KULTÚRA
 
TUDOMÁNY
 
EMBEREK, TÁJAK (feltöltés alatt)
 
INTÉZMÉNYEK
 
CIVIL SZERVEZETEK
 
EGYÉNI OLDALAK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Mindszenty József
Mindszenty József : Érdemes hűnek maradni

Érdemes hűnek maradni

Zsille Gábor  2005.11.20. 12:47

Mindszenty József hercegprímás - Igazság és hazugság címmel látott napvilágot Poznanban egy tudományos igényű monográfia, Karolina Kaczmarek tollából. A műnek történelmi jelentőséget ad, hogy ez az első lengyel nyelvű önálló könyv hercegprímásunkról. A szerzővel egy pesti teázóban beszélgethettem.

Karolina Poznanban él, az ottani egyetem magyar tanszékének doktorandusz hallgatója. A tanszéken évente körülbelül húsz diák végez. A Mindszenty József hercegprímás - Igazság és hazugság című munka valójában a szakdolgozata, amely átdolgozott formában könyvként is megszületett, ezer példányban.

A mű kiadásához nélkülözhetetlen segítséget nyújtott egy Poznanba elszármazott honfitársunk, Brendel János, a magyar tanszék immár nyugalmazott tanára. A témát Karolina maga választotta: nagyon érdekesnek találta Mindszenty alakját, élettörténetét. Nem az egyetemi tananyag részeként, csak magánbeszélgetések során figyelt fel rá. Mindszenty neve egyébként rettentő kevéssé ismert Lengyelországban.

Könyve megírásához Karolina szülőhazájában nem talált forrásműveket, vagy ha mégis, csak az egykori kommunista propaganda kiadványait. Magyarországon a Mindszenty Alapítvány biztosított számára kutatási anyagot. A lengyel Művelődési Minisztérium ösztöndíjával, az úgynevezett részképzés keretében összesen hét hónapot töltött Budapesten.

A műben elsősorban történelmi szempontból foglalkozik a hercegprímás alakjával. A záró fejezetben azonban a hit embereként, lelkipásztorként állítja őt az olvasó elé. A bevezetésben pedig arról ír: Magyarországon a mai napig hallani fals hangokat, amelyek Mindszentyt hamis színben, a kommunista idők szellemében tüntetik fel... Kérdésemre Karolina elmondta magáról, hogy vallását gyakorló katolikus. Hozzátette: ha valaki tárgyilagosan kíván Mindszenty bíborosról írni, a körülmények megértéséhez feltétlenül szükséges, hogy hívő legyen... Számára mit üzen Mindszenty bíboros, tettem fel az elcsépelt kérdést. Elgondolkodott: "Azt, hogy érdemes kitartani, érdemes hűségesnek maradni az értékekhez."

A lengyelek számára szilárd fogódzkodót, tájékozódási pontot jelent az 1982-ben elhunyt legendás varsói főpásztor, Wyszynski bíboros és Mindszenty párhuzama: kor- és sorstársai voltak egymásnak. Érdekesség, hogy bár sokat tudtak egymásról, személyesen csak egyetlenegyszer találkoztak, ráadásul futólag: a hetvenes években, Rómában.

A könyv bemutatója Varsóban volt. Egy rangos krakkói folyóirat terjedelmes recenzióban foglalkozott vele. Különféle lengyel lapokban Karolina több cikket is publikált már Mindszentyről. E hetekben újabb cikken dolgozik, egy folyóirat márciusban megjelenő, magyar tematikájú különszáma részére. Mint mondta, feltétlenül érdemes volt Mindszenty személyével foglalkoznia. Célja és reménye, hogy ismertebbé tegye őt honfitársai számára.

Terveiről megtudtam, hogy ezután is szeretne magyar témákkal foglalkozni. Bár javarészt lengyelül beszélgettünk, egy-egy magyarul elejtett mondatából kiderült, hogy tiszta kiejtéssel, szabatosan beszéli nyelvünket. Arról faggattam hát, ugyan minek hatására választotta a magyar szakot, vannak-e magyar felmenői... Tudomása szerint nincsenek, felelte, ő száz százalékig lengyel. A magyart érdekes nyelvnek tartja, melynek varázsát többek között az adja, hogy cseppet sem általános, nem divatos. Hiszen manapság mindenki angolul vagy németül tanul.

Legvégül azt kérdtem tőle: miként látja, a magyar nyelv tanulásában mi a legfőbb nehézség - a kiejtés, a ragozás vagy a szórend? Elmosolyodott s magyarul felelt: "Ez mind együtt... Ha az ember magyarul beszél, borzasztóan kell koncentrálni."

(Új Ember,  2004.01.18. LX. évf. 3.)

[Lengyelül olvasható még Mindszentyről:  Á. Somorjai, I. Zsolnay, Kardynał Mindszenty – pobity bohater narodu?, W drodze, nr 5 (201) /1990, s. 88–100].

 
PONTOS IDŐ
 
NAPTÁR
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
OSZTÁLYOZD AZ OLDALT
 
PRAKTIKUS
 
SZÓTÁRAK
 
ÉTEL-ITAL
 
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
DRÓTPOSTA
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-04-11
 
Jaj de jó, jaj de szép...
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!